Sores het spel

BETEKENIS SORES

De betekenis van sores: Men spreekt van sores als het gaat over ellende, kopzorg, malheur, misère, moeilijkheden, onaangenaamheden, rottigheid, tegenspoed, armoe, beslommering, narigheid of problemen. Hoewel het woord landelijke bekendheid geniet, wordt sores volgens velen toch echt het meest uitgesproken in Mokum.

Volgens oude boeken is sores een leenwoord uit het Jiddisch, in de betekenis van ‘Bargoens: zorgen’. Bargoens is dan weer een term voor de geheimtaal die vroeger werd gebruikt door mensen die leefden aan de rand van de maatschappij. Denk hierbij aan daklozen en zogenoemde landlopers, rondtrekkende handelaren, marktkooplieden, kermisklanten en onderwereldfiguren (penoze)… Je weet bij voorbaat al dat ze genoeg ‘sores‘ hebben!

SORES HET SPEL

Sores is een kaartspel  voor  verschrikkelijke mensen. In tegenstelling tot kaartspellen die je eerder hebt gespeeld, is Sores net zo verdorven en ongemakkelijk als jou en jouw vrienden.

Het spel is simpel. Elke ronde pakt één speler een gewaagde vraag van de stapel en beantwoord deze met de naam van een andere speler aan tafel. Daarna barst vaak de discussie los.

Sores kent eigenlijk geen winnaar, alleen verliezers.

SORES IN CONTEXT

Maar wanneer gebruik je het woord sores nu eigenlijk? Hier 2 voorbeelden:

#1

“Ik ga hem vanavond goed hard raken in het café, even mijn sores vergeten.”

#2

“Zitten we vanavond bij mij? Spelen we gezellig een potje sores!

MEER WETEN?